Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  DM Wheel Systems speelt met robotisering reshoring in de kaart

  Boxtelse wielsystemen wereldwijd ingezet

  Voorwaarde voor kwaliteit en een goede prijs is een stabiel en geautomatiseerd productieproces.

  Door mee te denken over het design en maatwerk te leveren, haalt DM Wheel Systems klanten binnen die de productie om meerdere redenen willen reshoren vanuit Azië. Dankzij de robotisering van de CNC machines houdt de Nederlandse fabrikant de kostprijs in de hand en groeit het bedrijf snel in een krappe arbeidsmarkt.

  Robotisering DM Wheel Systems

  Toen DM Wheel Systems in 2007 ontstond uit een fusie, waren er in Nederland nog twee fabrikanten van zwenk- en bokwielen over. Beide met een verouderd productieapparaat.  “De andere productiebedrijven waren toen al in polonaise naar Azië gegaan”, zegt Frank van Schaaijk (CEO), samen met zijn broer Christian (CTO) de derde generatie in het familiebedrijf. Ze zijn zelf ook in China gaan kijken voor productiecapaciteit. Er waren problemen met hoeveelheden en omloopsnelheid van de producten. Dan zouden de dozen met producten voor DM Wheel Systems naast die van de concurrent staan. Hoe moet je je dan onderscheiden?

  Hoogwaardige toepassingen

  De beide broers hebben sindsdien de productie in Nederland gemoderniseerd. Met nauwkeurige CNC draaimachines en bewerkingscentra, meestal met stafaanvoer en tegenwoordig ook robots. “Als je hier geautomatiseerd produceert, is het kostprijsverschil met China niet groot. Je hebt dan ook niet de megagrote aantallen nodig, maar je zit wel dicht bij de klant”, zegt Frank van Schaaijk. Klanten waarderen dit steeds meer, zeker nu lange aanvoerketens regelmatig verstoord raken. “Klanten zoeken leverbetrouwbaarheid.” Bovendien durft hij een constante en hoge kwaliteit te garanderen. Dit is belangrijk omdat het Nederlandse bedrijf zich richt op de hoogwaardige wielsystemen voor uiteenlopende toepassingen, van draaideuren tot en met complexe bagageafhandelingssystemen.

  DM Wheel Systems levert complete modules, voor de helft maatwerk, voor de andere helft standaardsystemen die tot een draaglast van 20 ton gaan. De systemen worden zo goed als volledig in eigen huis geproduceerd. “Dan zijn de kwaliteit en alle toleranties van het totale product onze verantwoordelijkheid. Het systeem gaat pas weg als alles past. Wij nemen zo voor onze klant een deel van de supply chain over. Bovendien ga je kostprijs technisch anders denken als je alles onder één dak maakt”, zegt Frank van Schaaijk. Met deze formule is het Boxtelse familiebedrijf zo succesvol dat er klanten zijn die inmiddels de wielsystemen in Boxtel laten produceren voor toepassingen in Azië.

  Robotisering DMG Mori Draaimachine

  Robotisering met BMO

  De voorwaarde voor én kwaliteit én een goede prijs is een stabiel én geautomatiseerd productieproces in het verspanen van de losse componenten. Toleranties lopen op tot 0.005 mm. Drie jaar geleden heeft DM Wheel Systems mede hierom de eerste robotcel in huis gehaald. Een BMO Platinum 50 met 7 productlades. Deze robotcel staat gekoppeld aan een DMG Mori NLX 2500 CNC draaimachine. Verleden jaar is er een tweede cel van dit type geplaatst bij een DMG Mori CTX 450 draaifreesmachine, de eerste in Nederland. De combinatie van de BMO Platinum robotcellen, met elk 7 lades voor het ruwe materiaal en de afgewerkte stukken, met de precisie CNC machines van DMG Mori leveren de Boxtelse fabrikant een stabiel en manarm productieproces op.

  CLX450 robotisering
  NLX2500 Robotisering

  “We leveren hoogwaardige producten, daarom kiezen we voor hoogwaardige machines en automatisering zodat we ’s nachts ongestoord kunnen draaien.” Begin 2023 zet DM Wheels Systems de volgende stap: dan komt de derde robot van BMO Automation voor het beladen van een CNC draaibank en wordt het eerste 5-assig bewerkingscentrum in gebruik genomen, met dan inmiddels de vierde Platinumcel van BMO. Deze robot plaatst zowel materiaal en producten als pallets met opspanmiddelen op de CNC machine. “Daarmee gaan we niet alleen de 5-asser beladen maar ook een DMU 3-assig bewerkingscentrum.”

  Als je hier geautomatiseerd produceert, is het kostprijsverschil met China niet groot. Je hebt dan ook niet de megagrote aantallen nodig, maar je zit wel dicht bij de klant. 

  Frank van Schaaijk, DM Wheel Systems

  Aantrekkelijke werkgever

  De robotsystemen van BMO Automation helpen de omzet van het bedrijf sneller te laten groeien dan het aantal medewerkers, hoewel ook dat aantal gestaag groeit. En de modernisering van de productie, mede door de automatisering, maakt DM Wheel Systems aantrekkelijk als werkgever. Frank van Schaaijk: “We zitten hier tegen Brainport regio aan; dat heeft voor- en nadelen.” Hij vindt dat je niet moet klagen over hogere salarissen. Robotisering helpt daartegen. Het betekent wel dat je als werkgever moet investeren in je personeel. Dat loopt uiteen van een kantine die ingericht is als bruin café en een bijdrage die medewerkers krijgen vanwege de hoge energierekening tot en met een gym die hij heeft ingericht in het bedrijf.

  “We proberen iets extra’s te doen. Jongeren zoeken quality time. Thuis ontbreekt vaak de tijd. Als ze op het werk gesport hebben, houden ze die tijd thuis over.” Met dit soort zaken probeert hij een aantrekkelijke werkgever te zijn voor wie liever in een familiebedrijf werkt. “De jonge generatie wil best werken; ook op een zaterdag als het moet, maar niet elke zaterdag.” Dankzij de automatisering van de CNC machines, maar ook het werken met een lasersnijmachine of lasrobot loopt de productie door met minimale bezetting of onbemand. “We werken hier van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds in twee ploegen. Overdag doen we de moeilijke producten, met nauwe toleranties. Daarna stellen we om voor de avond en nacht. We proberen zoveel mogelijk met de automatisering en robots te doen.”

  Passie

  Frank en Christian van Schaaijk hebben zich, voordat ze de eerste stap richting automatisering zetten, georiënteerd in de markt voor robotbelading. “We zochten vooral een stabiel systeem, dus een industrierobot en geen cobot. Daarnaast geloof ik nog steeds in de relatie met je leveranciers. Wij zoeken altijd een partnership. Dat gevoel zat goed bij BMO Automation. Het is een bedrijf in opmars, net als wij; je merkt de passie waarmee ze de robotsystemen ontwikkelen.” En dat is ook voor de twee broers belangrijk. “We hoeven niet het grootste bedrijf te worden, maar we willen wel een mooie tent. We willen iets moois neerzetten voor de toekomst.”

  DMG Mori CTX 450 TC robotisering
  Robotisering DMG Mori NLX 2500 1250