Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  Precisieverspaner kan dankzij automatisering beter meekomen bij kleine series

  Prototypes en enkelstuks. Dat is de markt waar Makomar CNC Verspaning zich op richt. Desondanks heeft Wim Martens, directeur van de Brabantse precisie verspaner, geïnvesteerd in een CNC robotcel van BMO Automation. Door te automatiseren, kan Makomar voor klanten voortaan ook kleine series op een efficiënte manier verspanen. De robot is de 2e ploeg bij Makomar.

  Wim Martens: “Dankzij automatisering kunnen wij qua prijs mee voor kleine series”

  Wim Martens richt zich met Makomar op de markt van precisiecomponenten. Enkelstuks, prototypes. Nauwkeurig draai- en freeswerk; complexe producten. Om doorlooptijden kort te houden, beschikt het bedrijf in huis over uiteenlopende technologieën, van 3- en 5-assig frezen en draaien met Y-as en aangedreven gereedschappen tot draadvonken. Het team van Makomar werkt in één ploeg. “We zijn te klein voor twee ploegen”, zegt Wim Martens, die samen met zijn vrouw het bedrijf in 1993 startte. Bovendien merkt hij nu al hoe lastig het is om in Zuidoost-Brabant goede vakmensen aan te trekken. De laatste jaren loopt hij echter geregeld leuke orders mis. “Dat zijn dan kleine series. 10 stuks, 20 stuks, soms 40 of 50 stuks bij bestaande klanten. We missen ze omdat we met de prijs niet meekunnen.” Juist om dit extra stukje werk binnen te kunnen halen, heeft hij in de robotcel van BMO Automation geïnvesteerd. De Pt20F robot belading staat aan een Hurco VMX30t 3-assige freesmachine, waar eerder al een 4e en 5e as aan zijn toegevoegd.

  Korte omsteltijd

  Bij de selectie hebben twee criteria voorop gestaan: flexibel en snel kunnen omstellen én de toegankelijkheid van de machine mag niet aangetast worden. Doordat BMO Automation de robot van de Pt20F-cel onder een hoek plaatst, kan de hele cel aan de zijkant van de machine worden geplaatst. De freesmachine zelf blijft hierdoor net zo goed toegankelijk als zonder automatisering. Deze robotcel beschikt over laserdetectie in de voet, zodat er geen hek als afscherming nodig is. Zodra iemand de veiligheidszone binnenstapt, schakelt de robot over naar een lager tempo; komt de persoon nog dichterbij, dan stopt de robot. Met één knop op de druk gaat de robot vervolgens verder op het punt waar hij is gestopt. De flexibiliteit komt terug in onder andere de 4 rasterladen, die voor verschillende productafmetingen geschikt zijn. Zelfs hogere producten dan de standaardafmeting leveren geen probleem, omdat dan een lade verwijderd kan worden. Het programmeren van een nieuw product kost slechts enkele minuten, samen met het instellen van de grijper hooguit 10 tot 15 minuten per product. Wim Martens: “Afhankelijk van de cyclustijd kun je dus al hele kleine series door de robot laten beladen.” Bij een bewerkingstijd van 5 minuten loont het al om 10 stuks onbemand te bewerken.

  De robotcel van BMO Automation gebruikt laserdetectie, waardoor een scherm niet nodig is

  Instellen en niet programmeren

  Wim Martens heeft mede vanwege de eenvoudige programmering voor de cel van BMO Automation gekozen. “Alles is voorgeprogrammeerd, de positie van de klemmen is bekend. Eigenlijk is het geen programmeren meer maar het ingeven van een aantal variabelen zoals de hoogte van het uitgangsmateriaal en product, de hoogte van de bekken in de klem en de aantallen. De software doet de rest vanzelf.” De 20 kilogram draagkracht van de robotarm is voor de producten die Makomar verspaant meer dan voldoende.

  Méér dan een dag extra per week

  Binnen enkele weken nadat BMO Automation de robotcel bij Makomar heeft geplaatst, zijn er al meerdere dagen ’s avonds onbemand producten gefreesd. Ook overdag wordt de cel gebruikt. Dan kan de frezer aan een andere machine met ander werk bezig zijn. Zelfs bij twee extra machine-uren per dag loont deze investering. In een week zijn dat immers 10 uren, méér dan een hele dag extra productiecapaciteit zonder te hoeven investeren in machines en mankracht. Dit betekent dat Makomar extra werk van bestaande klanten kan aannemen waar hij tot nog toe niet mee kon vanwege de prijs. Wim Martens: “Met deze robotcel kunnen we meer producten maken in een week. Deze robot is onze 2e ploeg.”

  Door de opbouw van de robotcel Pt20F blijft de machine goed toegankelijk

  Ondersteuning door BMO belangrijk

  Voor Wim Martens hebben niet alleen flexibiliteit en de toegankelijkheid van de machine de doorslag gegeven om voor de robotcel van BMO Automation te kiezen. “Ook de leverancier is belangrijk”, geeft hij nog een derde argument dat een rol heeft gespeeld in de selectie. “De service is belangrijk. Het is voor ons van belang dat ze snel ter plekke kunnen zijn, indien nodig.” BMO Automation is gevestigd in Nederweert, op relatief korte afstand van Boxmeer. Wim Martens denkt dat de robot in een modern verspanend bedrijf niet meer mag ontbreken. “Je moet automatiseren. Net zoals we dertig jaar geleden zijn overgestapt van conventionele machines naar CNC-machines, zo zie ik ook deze ontwikkeling. Met robotbelading gaat het dezelfde weg.” Het vergt wel in de toekomst een andere benadering van investeringen in CNC-machines. De Hurco freesmachine beschikt over een ketting met 30 gereedschapsposities. Voor onbemand werken is dat aan de krappe kant. “Voorlopig is het voldoende. We moeten efficiënt plannen. Maar bij een volgende machine zullen we zeker een machine kopen met een groter gereedschapmagazijn.”