Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  BMO-robotcel maakt kleine series voor Wolters Metaaltechniek prijstechnisch interessant

  Automatisering is voor Wolters Metaaltechniek geen onbekend terrein. Fred Wolters zocht echter meer flexibiliteit om onbemand ook wisselende batches te kunnen verspanen. Die mogelijkheid heeft hij gevonden in de robotcel Pt50 van BMO Automation, die zowel geschikt is voor product- als pallethandling. De robot kan een andere klem in de machine plaatsen voor een ander product. Productiviteit en flexibiliteit gaan hier samen.

  “Dankzij de robot kunnen we met een gedifferentieerd uurtarief rekenen”

  De Platinum Pt50 robotcel van BMO Automation is de eerste 6-assige robot bij Wolters Metaaltechniek in Spankeren. Automatisering beperkte zich bij de precisieverspaner tot voor kort tot de inzet van een palletwisselaar. Met pallets, zo zegt Fred Wolters, ben je echter vaak gebonden aan vaste producten, ben je minder flexibel in het onbemand bewerken van wisselende batches én pallets kosten geld. Elk product dat je onbemand wilt bewerken vergt een pallet. Het positioneren van het product is dan wel weer zeer nauwkeurig. Met de automatiseringsoplossing van BMO Automation haalt Wolters het beste van beide concepten in huis.

  Méér capaciteit zonder uitbreiding

  De Gelderse precisieverspaner heeft de robotcel van BMO Automation gekoppeld aan een 5-assig bewerkingscentrum van DMG Mori, de DMU 60 evo. De robotcel onderscheidt zich doordat zowel product- als pallethandling mogelijk is. Het uitgangsmateriaal kan op een van de 4 rasterladen worden geplaatst, waarna de robot het in de machine laadt. Het bewerkte product wordt weer teruggeplaatst op de rasterlade. Aan de bovenkant van de cel is er nog een rek voor 6 pallets met andere opspanklemmen. “We kunnen nu meerdere batches op een avond onbemand bewerken, ook als er voor sommige producten een andere klem nodig is. Deze staat op een pallet en wordt door de robot gewisseld”, schetst Fred Wolters de flexibiliteit die deze vorm van automatisering biedt. De frezers maken overdag de prototypes en stellen de machine in op nieuw producten zijn. Aan het eind van de dag wordt de robotcel beladen zodat de machine ’s avonds en in het weekend nog een flink aantal uren onbemand kan werken, ook al zijn het series van slechts 20 of 30 stuks met een korte bewerkingstijd. “Hierdoor kunnen we méér werk aan zonder dat we moeten uitbreiden”, zegt Fred Wolters. Dat extra werk is er.

  “Het wordt echter aangeboden voor een prijs die we bij een bemande productie niet interessant vinden. Nu liggen onze kosten anders. Dankzij de robot kan ik met een gedifferentieerd uurtarief werken.”

  Automatiseren vergt andere strategie

  Dat hoeft niet altijd eenvoudig werk te zijn. De eerste ervaringen met de robotcel van BMO Automation leert dat de klemming in de Schunkklem voldoende nauwkeurig is voor het meeste werk. Tweehonderdste is haalbaar. Door de productie anders te organiseren, kun je ook heel kritische delen grotendeels onbemand bewerken en daar een voordeel mee behalen. Fred Wolters: “We frezen stukken met heel kritische maten. Vaak gaat het dan om een passingsgat of een kamer die uitgekotterd moet worden. We verspanen dan al 80 procent van het product onbemand en doen alleen de tricky bewerkingen overdag bemand.” Automatiseren vergt een andere strategie. Proceszekerheid is vele malen belangrijker. Daarom laten de frezers bijvoorbeeld de machine in de onbemande uren langzamer lopen. “We staan niet met de stopwatch naast de machine maar pakken de winst doordat we op een zekere manier de producten goed van de machine halen.”

  Een van de redenen waarom Wolters Metaaltechniek voor de robotcel van BMO heeft gekozen, is de eenvoudige programmering.

  Eenvoudige BMO-programmering

  Een van de redenen waarom Wolters voor de automatiseringsoplossing van BMO Automation heeft gekozen, is de eenvoudige programmering van de robotcel. Zeker als je hele kleine series onbemand wil verspanen, moet het robotprogramma snel gemaakt kunnen worden. “De cel was heel snel operationeel. De training van een halve dag ging meer over uitleg betreffende onderhoud aan de cel dan aan het programmeren zelf, want dat is echt kinderlijk eenvoudig”, aldus de metaalondernemer. Veel instellingen zijn al voorgeprogrammeerd. Dankzij het geïntegreerde jobmanagementsysteem, kan de volgorde van opdrachten veranderd worden door ze naar boven of naar onder te slepen op het scherm. BMO biedt bovendien als optie aan dat via een internetverbinding de robotexperts in Nederweert de programmering van de cel kunnen overnemen als er problemen zijn. Zolang er geen mechanische storingen zijn, kunnen ze op die manier storingen snel verhelpen of de frezers in het begin ondersteunen bij de programmering.

  De Pt50 robotcel combineert producthandling met pallethandling. Op de lades kunnen ruw materiaal en afgewerkte producten worden geplaatst.

  Interessanter werk

  Behalve dat de robotcel Wolters Metaaltechniek de kans biedt tegen lagere kosten kleine series te verspanen, ziet Fred Wolters er nog een ander belangrijk voordeel in. Het werk wordt voor zijn frezers interessanter. “Het werk verschuift. Het programmeerwerk neemt toe. We programmeren niet meer aan de machine, dat doen ze aan het CADCAM-station. Doordat ze nu seriematig werk aan de robot kunnen overlaten, kunnen ze zelf meer gaan programmeren en bezig zijn met instellen van nieuwe producten. Hun vak wordt hierdoor interessanter.”

  En op het rek kunnen tot 6 pallets worden gezet, zodat de robot de klem in de machine kan wisselen.

  BMO Pt50 robotcel: product- en pallethandling

  De Platinumcel Pt50 waarvoor Wolters Metaaltechniek heeft gekozen, combineert het beste van twee werelden. Materiaal en bewerkte producten liggen in de rasterladen. Het aantal hangt af van de afmetingen, maar bij kleine producten passen er tot 250 in een lade. De robot kan ook pallets handlen. Hoe je daarmee omgaat, bepaalt de verspaner zelf. Het is mogelijk om hier producten in voor op te spannen die een langere bewerkingstijd vragen en een hoge nauwkeurigheid eisen. Bij Wolters Metaaltechniek kiest men ervoor om op de pallets andere klemmen te plaatsen. De pneumatische Schunkklem die BMO Automation standaard toepast, is weliswaar verstelbaar maar de variatie in productafmetingen beperkt zich tot enkele millimeters. Door andere klemmen op de pallets te plaatsen, creëer je de flexibiliteit om uiteenlopende producten in kleine batches onbemand te verspanen. De besturing van de robotcel haalt zelf het juist programma dat aan een order is gekoppeld naar de machine.

  Website Wolters Metaal