Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  FMI Goorsenberg: BMO Titanium robotcel met Matsuura 5-assig bewerkingscentrum

  Flexibel automatiseren

  Flexibiliteit. Dat was een harde eis die Raymond en Eric Goorsenberg stelden aan het robot beladingssysteem voor hun fijnmechanisch bedrijf. Maar ook een hoge productiviteit. De Titanium Ti 50 cel met servogripper én een dubbele gripper, gekoppeld aan een Matsuura 5-assig bewerkingscentrum, levert dankzij de combinatie van pallet- en producthandling flexibiliteit en productiviteit, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

  Fijnmechanische Industrie Goorsenberg levert fijnmechanische draai- en freesdelen aan een breed scala van sectoren: van machinebouw, offshore en medische industrie tot en met aerospace. Kleine, nauwkeurige onderdelen in seriegrootte van doorgaans 1, 50, 500 of 5000 stuks. Complete finishing zorgt ervoor dat een klant direct zijn waardevolle componenten kan samenstellen. Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid staan voorop en korte doorlooptijden zijn altijd essentieel. Op dat vlak zijn de twee broers, de 2e generatie in het bedrijf, ambitieus.

  “Momenteel ligt de doorlooptijd gemiddeld op drie weken, van orderontvangst tot en met uitlevering. Die termijn willen we naar twee weken terug brengen”, zegt Eric Goorsenberg, “ook voor onderdelen die wij nooit eerder hebben gemaakt.”

  Matsuura met BMO robotcel

  Daarom heeft Goorsenberg geïnvesteerd in een Matsuura MAM 72-42V 5-assig bewerkingscentrum, gekoppeld aan een Titanium Ti 50 robotcel van BMO Automation. De twee ondernemers leggen niet alleen voor zichzelf de lat hoog als het om kwaliteit gaat, maar doen dat ook bij investeringsbeslissingen. Raymond Goorsenberg: “Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid zijn heel belangrijk voor ons. De combinatie van robot en machine moet dag en nacht maatvast blijven produceren in onze geklimatiseerde productiehal. We zijn overtuigd dat wij met deze keuze een nog hogere nauwkeurigheid en proceszekerheid halen.” Daarnaast zijn ook aspecten zoals het werkbereik (520x520x730mm) en het grote gereedschapmagazijn factoren die hebben meegewogen in deze keuze. De Japanse machine heeft een gereedschapmagazijn dat uitgebreid kan worden tot maximaal 500 gereedschapsposities, ideaal voor onbemande productie van zeer verschillende producten door elkaar. De Matsuura, geleverd door Bendertechniek, biedt de verspanende toeleverancier uit Nijmegen nieuwe mogelijkheden op 5-assig freesgebied.

  Automatiseren voor flexibiliteit

  De 25 medewerkers van Fijnmechanische Industrie Goorsenberg werken in één ploeg. Met stafladers en palletwisselaars aan verschillende machines is er al jaren ervaring met het onbemand produceren. “De investering in dit soort machines kun je alleen terugverdienen als je deze 24/7 inzet”, zegt Raymond Goorsenberg. De reden om een robotcel aan de Matsuura te koppelen, is echter niet alleen ingegeven door financiële argumenten. Het belangrijkste motief is flexibiliteit. “Door te automatiseren, kunnen we kleine en grote series willekeurig door elkaar produceren, precies wanneer de klant zijn producten geleverd wil hebben. Met de robotcel van BMO kan Goorsenberg continu onbemand doorwerken. Voor deze robotcel doet het er niet toe of er nu vijf kleine series of twintig verschillende producten bewerkt moeten worden. Bovendien kan hij zowel producten als pallets handlen,” zo verduidelijkt Eric Goorsenberg. Bijzonder is dat BMO de robotcel naast de servogripper heeft voorzien van een dubbele gripper als de productwisseltijd belangrijk is. Deze dubbele gripper wisselt in de machine het product en brengt daarna pas het afgewerkte product terug naar de cel. De servogripper stelt zichzelf in op het productformaat, zodat verschillende formaten product zonder tussenkomst van de operator door elkaar bewerkt kunnen worden. Het programmeren via de BMO Jobmanager verloopt nog eenvoudiger door programmanummers in de besturing van de CNC-machine te kiezen en deze te koppelen aan een jobnummer van de celbesturing.

  40 pallet posities en 7 productladen

  De Titanium Ti50 cel beschikt over een robot die in standaard modus tot 50 kilo kan handlen, in de praktijk kan de Yaskawa robot incidenteel nog meer aan. Voldoende voor pallets met klem of losse stukken ruw materiaal. Op dit moment heeft Goorsenberg 25 van de 40 palletplaatsen in gebruik, afhankelijk van de grootte van de pallet zijn dat er meer of minder. Een van de nieuwe functies in de BMO-software maakt het mogelijk verschillende palletformaten door elkaar te gebruiken. De pallethoogte is namelijk variabel geworden. Het systeem meet de hoogte en bepaalt zelf de juiste positie in de cel. Daardoor kunnen producten nu ook breder zijn dan de pallet. Naast de palletposities zijn er nog vier tot zeven productlades beschikbaar met vrij in te delen rasterplaten van waaruit de robot het materiaal met een grijper kan uitnemen en rechtstreeks in de machineklem kan plaatsen. Eric Goorsenberg: “Hierdoor hebben we de mogelijkheid om enkelstuks, kleine en grote series door elkaar te produceren.” Naast deze flexibiliteit heeft met name de eenvoudige bediening de doorslag gegeven om voor de robotcel van BMO Automation te kiezen. Deze software is eenvoudig en snel te bedienen en nog continu in ontwikkeling. “BMO staat open voor input van onze kant en is bereid wensen van ons in te passen in de software.” Raymond Goorsenberg vindt dat de software-ontwikkeling de laatste jaren automatisering laagdrempelig heeft gemaakt.

  “De software van de robotcellen is volwassen geworden. Dat merk je aan de eenvoudige bediening, maar ook aan het feit dat de engineers van BMO op afstand eenvoudig kunnen meekijken als er een probleem is.” Eventuele storingen kunnen zo heel snel verholpen worden.

  Twee machines beladen

  Raymond en Eric Goorsenberg zijn niet over een nacht ijs gegaan. De combinatie van de Matsuura en BMO robotcel vinden zij op dit moment de beste combinatie voor flexibele onbemande productie. De koppeling is door BMO Automation in overleg met Bendertechniek snel gerealiseerd. Aan de toekomst is ook gedacht. De cel is geschikt om twee machines te beladen. Daarom heeft de cel standaard links en rechts een wisselstation om pallets te beladen. Deze docking stations zijn voorzien van draaiplateaus om ook pallets met opspanzuilen van alle kanten ergonomisch goed te kunnen benaderen. Automatiseren houdt echter meer in dan alleen een robot aan een machine koppelen, vindt Raymond. “Een robot aan een machine plaatsen is zo gebeurd. Het wordt pas echt leuk als je alles om de machine en robot heen gaat automatiseren: programmering, tooling en kwaliteitszorg.” De meetkamer van Goorsenberg is volledig toegerust voor fijnmechanische productie met een hoog kwaliteitsniveau. Op twee 3D meetmachines wordt al met pallets gewerkt.

  “De volgende stap is ons ERP-systeem aan deze cel te koppelen. Zet je de stap naar robotbelading, dan is dit een logisch vervolg om nog meer uit zo’n cel te halen.”

  www.goorsenberg.nl