Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  BMO Automation in Metaalnieuws: Productiviteit en flexibiliteit gaan samen

  Volgens Frank Biemans van BMO Automation is het automatisch beladen van draai en freesbanken enorm in opkomst, maar hebben veel bedrijven nog niet in de gaten hoe simpel het is. “Ze denken dat het niks voor hen is, omdat ze vaak series van niet meer dan 5 stuks maken. Maar ook daarvoor kan automatisering wel degelijk een uitkomst zijn.”

  BMO Automation groeit momenteel heel hard (“gelukkig hebben we enkele goede mensen aan kunnen nemen”) en demonstreerde eind januari tijdens de open dagen bij Dormac CNC Solutions een automatiseringssysteem in de vorm van een robotcel die zowel draai- als freesbanken kan beladen. Deze cel beschikt over de combinatie product- en pallethandling, waardoor heel flexibel verschillende series kunnen worden geautomatiseerd. De platinumcel Pt20F die getoond werd combineert volgens Biemans het beste van twee werelden. Het ruwe materiaal en de bewerkte producten liggen in de rasterladen, en de pallets staan erboven. Op die pallets kunnen pneumatische klemmen worden geplaatst, welke verstelbaar zijn naar productafmetingen.

  “Door verschillende klemmen op de pallets te plaatsen, creëer je de flexibiliteit om uiteenlopende producten in kleine series onbemand te verspanen”, aldus Biemans. “De door ons ontwikkelde servo-gripper maakt het mogelijk de verschillende productafmetingen door elkaar te beladen. Hij past de bekken automatisch aan op de productgrootte van de desbetreffende serie.”

  Andere job starten

  De flexibiliteit komt volgens Biemans mede ook voort uit de software die BMO Automation heeft ontwikkeld voor dit celconcept. De programmering is eenvoudig. “Dat moet. Zeker als je hele kleine series onbemand wil verspanen, moet het robotprogramma snel kunnen worden gemaakt.” De software is echt ontwikkeld vanuit de frezer en de draaier.

  Opnieuw Biemans: “Onze software haalt bijvoorbeeld ook tooldata uit de machine.”

  Zwaardere robot

  BMO Automation heeft de robot met 20 kilo handlinggewicht in de robotcellen vervangen door een versie die 24 kilo kan tillen. Dankzij de sterkere robot kunnen nu 4 kilo zwaardere pallets met opspanmiddelen worden gewisseld. Ook het kabelpakket is nu geïntegreerd in de robotarm. Bij de grootste cel, de Titaniumcel, loopt het handling gewicht nu zelfs tot 180 kilogram. Deze robot is ook nog eens smaller, waardoor het makkelijker is om via de zijkant van de machine te beladen.

  Frank Biemans: “Onze software is echt ontwikkeld vanuit de frezer en de draaier.” en kan dan zelfstandig beslissen een andere job te starten als dat nodig is. Breekt bijvoorbeeld een frees, dan kan binnen een minuut een nieuw product draaien.”

  Complete spanmallen

  BMO Automation doet de automatisering van A tot Z. Ook zonder robotkennis zijn de BMO systemen eenvoudig te bedienen, dankzij de gebruiksvriendelijke grafische user interface. De kracht van het in Weert gevestigde bedrijf is dat men alles zelf ontwikkelt. “We kunnen ook complete spanmallen bouwen. We hebben namelijk verstand van frezen, waardoor we ook kunnen meedenken voor het opspannen.”

  Uit Metaalnieuws – Maart 2015