Op 16 april 2015 was BMO Automation op bezoek bij de gebroeders Eduard en Marius Wijlaars. Zij startte in 1995 de onderneming Edumar Metaalbewerking in Someren. Het bedrijf wist op korte termijn naam te maken binnen de algemene toelevering met het produceren van enkel stuks tot seriematige onderdelen voor de metaal industrie. Dit door middel van nauwkeurige CNC-Machines.
De onderneming heeft de afgelopen jaren een succesvolle groei doorgemaakt. Dit succes is niet onopgemerkt gebleven, Edumar heeft al verschillende waarderingen in de wacht weten te slepen. Zo werd Edumar uitgeroepen tot ‘Somerse ondernemer van het jaar 2013’. In datzelfde jaar heeft Edumar van een van zijn toonaangevende klanten de ‘Best Supplier Award Overall’ in ontvangst mogen nemen. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt door een wereldwijd opererend Amerikaans bedrijf.
Een pilot project, in samenwerking met BMO Automation BV
Eduard en Marius zochten echter meer flexibiliteit, zo wilde zij geen robot-cel aan de voorzijde van een machine, dit om toegankelijkheid te waarborgen. “Wij maken ook veel enkel stuks, dus een robot-cel aan de voorzijde geeft enorme beperkingen.”
Edumar heeft middels een nauwe samenwerking met BMO Automation een oplossing gevonden en investeerde in een robotcel van BMO die gekoppeld werd aan een HermleC22. De robot positie werd klant specifiek aangepast. Door middel van een speciaal ontworpen automatische deur kon ook deze machine zijdelinks worden beladen. “Dit project waarbij een Hermle machine zijdelinks werd beladen was nooit eerder gerealiseerd.” Edumar was en is zeer tevreden met het eindresultaat.
Onderhoudscheck bevestigd, automatiseren is de juiste investering
Een onderhoudscheck bevestigd dat automatiseren de juiste investering is. “Onlangs hebben we een onderhoudscheck gedaan, dit gaf ons nogmaals de bevestiging dat automatiseren de juiste investering is geweest. De afgelopen anderhalf jaar hebben de grijpvingers van de robot ongeveer 500 duizend wisselingen gedaan en heeft de gekoppelde CNC machine meer dan 7000 spindel uren voor zijn rekening genomen! Dit kun je alleen maar bereiken als je de robot flexibel en op de juiste manier inzet”, zo verduidelijkt Eduard Wijlaars
Met de BMO robotcellen kan zowel product- als pallet handeling worden gecombineerd. “Alleen pallets is voor ons geen optie. Product handeling heeft met name onze voorkeur omdat we hiermee veel sneller zijn en zowel kosten als tijd voor het aanmaken van mallen en speciale opspanmiddelen besparen. De CNC-machine en het proces brengen nauwkeurigheid, de robot continuïteit en betrouwbaarheid.”
Automatiseren is eenvoudig
Onze medewerkers zijn CNC draaiers en frezers, geen robotprogrammeurs!
Eduard kan zich niet voorstellen dat er nog steeds bedrijven zijn waar machines stil staan met deuren open. “Waarom gaan mensen niet gewoon automatiseren? Het is zo eenvoudig”, zegt Eduard Wijlaars, “het sterkste punt van BMO Automation is te denken vanuit de vakman. Een robot moet een hulpmiddel zijn en zeker geen blok aan het been. Onze medewerkers zijn CNC draaiers en frezers en geen robotprogrammeurs. Het belangrijkste is dat de robot snel en eenvoudig te bedienen is. Dat is een van de redenen waarom wij voor BMO gekozen hebben.”
Eenvoudige programmering van een BMO robot-cel
De leercurve om de robot-cel in te stellen duurde bij ons een halve dag. Eduard Wijlaars: “Onze eerste robot-cel kon alleen producten handelen. In de tweede fase kwam er voor ons ook pallet handeling bij. Tijdens ons vooronderzoek ontdekte ik dat bestaande robot besturingssystemen te ingewikkeld zijn, ik wilde een zo eenvoudig mogelijk systeem en alleen datgene zien en programmeren wat belangrijk en noodzakelijk is. BMO heeft zo’n besturingssysteem en in overleg aangepast op mijn wensen, dan spreek je pas van flexibiliteit!”
Succesformule is kwaliteit, levertijd en prijs. De prijs wordt mede bepaald door de mate van automatiseren.
Negentien jaar geleden begonnen de gebroeders Wijlaars de onderneming min of meer als vrijetijdsbesteding in hun achtertuin in Someren. Maar de onderneming werd een uit de hand gelopen hobby en in anderhalf jaar tijd kochten zij hun eerste gebruikte CNC machine. “Toen zijn we echt hard gaan werken en kregen we ook personeel bij.”, aldus Eduard.
“Onze overtuiging is dat je wordt afgerekend op kwaliteit. Producten die van de machine afkomen moeten perfect zijn. Succes is een combinatie van verschillende factoren. Kwaliteit en levertijd zijn een must, daarna komt pas de prijs. De eerste twee heb je zelf in de hand, de prijs kun je mede bepalen door te automatiseren.”
Heel snel, heel veel produceren
Het bedrijf werkt in één ploeg met flexibele aanvangstijden. Maar in de avonduren wordt bij Edumar eigenlijk nooit bemand gewerkt. Hiervoor hebben zij vier 5-assige freesmachines en drie draaimachines die geautomatiseerd zijn. Ploegendienst is bij Edumar voor het personeel niet nodig. “Omdat wij veel machines hebben geautomatiseerd, kunnen wij heel veel in een relatief korte periode produceren.”
Automatiseren. Een andere strategie?
Automatiseren vergt een andere strategie, de hele bedrijfsvoering moet anders. Een belangrijk punt is vooruit denken. “Donderdag middag zijn wij al met de voorbereidingen van de productie voor het weekend bezig. Je krijgt automatisch meer werk, het rendement wordt hoger. Automatiseren is een onmisbaar, maar je moet er wel voor zorgen dat het kan.”