Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

    Eén robotcel vervangt bij Nijdra FMS systeem met drie machines

    Nijdra vervangt FMS systeem en investeert in flexibele manarme productie.

    “Met deze productiecel kunnen we snel schakelen en flexibel reageren op klantvragen én de beschikbare formaten uitgangsmateriaal”

    Om de flexibiliteit te vergroten en minder afhankelijk te zijn van handjes, heeft Nijdra FMI een opmerkelijke stap gezet. Het FMS-systeem met drie horizontale bewerkingscentra is vervangen door een Titanium 225 robotcel van BMO Automation. Gekoppeld aan een 5-assig bewerkingscentrum van DMG MORI. Die oplossing past veel beter bij het werk van het fijnmechanisch bedrijf, vindt Rob Wijtenburg, productieleider FMI.

    De beslissing om het hart van de verspanende productie bij Nijdra FMI te vervangen door een flexibele robotcel, is niet gemakkelijk geweest, zegt Rob Wijtenburg. Emotioneel niet omdat het FMS-systeem het idee was van Johan Nije, de in 2020 plotseling overleden vorige eigenaar. Praktisch niet omdat daarmee de werkwijze drastisch verandert en Nijdra letterlijk de kern van de productiecapaciteit de deur uit heeft gedaan. Rob Wijtenburg is echter overtuigd dat deze stap de toeleverancier wendbaarder zal maken en productiever in een periode waarin vakmensen alsmaar schaarser worden. “Voor een FMS-systeem moet je de juiste producten en jaarcontracten hebben. En niet zoals wij telkens andere producten moeten maken.

    Nijdra vervangt FMS systeem
    Van links naar rechts Dennis van Dijk, Rob Wijtenburg en Jeroen Nije bij de Titanium 225 cel van BMO Automation. Gekoppeld aan een DMU 80P horizontaal bewerkingscentrum vervangt deze een FMS-systeem met drie horizontale bewerkingscentra.

    Flexibeler kunnen reageren

    Nijdra FMI verspaant voor de assemblagetak van het moederbedrijf, dat zowel complexe modules als complete machines voor derden bouwt. Daarnaast freest en draait Nijdra FMI voor andere OEM’ers precisie en standaard componenten. Onder andere voor de halfgeleiderindustrie. Op beide fronten nemen de seriegroottes af. De productie moet dus flexibeler kunnen reageren. En dat is wat de productieleider bedoelt dat je voor zo’n FMS-systeem het juiste werk met de juiste contracten moet hebben.

    Rob Wijtenburg: “Tegenover elke 100 uur onbemande productie stonden nog altijd tientallen uren bemand werken. Sommige onderdelen moesten we vier keer opspannen voordat ze klaar waren. Daarnaast moesten elke ochtend eerst de producten uit de mallen worden gehaald en nieuw materiaal worden opgespannen.” Bovendien moest in de productie bij elke revisiewijziging het nieuwe NC-programma eerst weer gesimuleerd worden, omdat je met opspantorens het risico loopt dat de spindel op een ander werkstuk botst. Hetzelfde geldt als je een andere afmeting uitgangsmateriaal opspant. Een net wat dikker blok kan reden voor een botsing zijn.

    Productbelading in CNC automatisering bij Nijdra
    Dankzij de zeven lades van de Titanium 225 cel, die eenvoudig ingedeeld kunnen worden, beschikt Nijdra FMI over een grote opslagcapaciteit.

    Pallet- en producthandling door elkaar

    De Noord-Hollandse verspaner bewerkt de 40 tot 50 verschillende producten nu op één machine. Een DMU 80P duoBlock van DMG MORI. Deze horizontale 5-asser is gekoppeld aan de Titanium 225 cel van BMO Automation. De vierde BMO-cel in het bedrijf. Deze heeft een capaciteit voor 38 pallets (400 bij 400 mm) én beschikt over zeven flexibel instelbare productlades. De robot heeft een tilgewicht van 225 kilogram. Nijdra gebruikt pallet- en producthandeling door elkaar. Meestal plaatst de robot het materiaal vanaf de lade in een pneumatische klem op de machinetafel. De palletposities worden vooral gebruikt voor het automatisch wisselen van pallets met daarop verschillende opspanmiddelen. Een enkele keer nog een pallet met een opspantoren.

    Rob Wijtenburg: “Met deze productiecel van BMO Automation kunnen we heel snel schakelen en flexibel reageren op klantvragen. Zelfs nu de levering van materialen soms onzeker is, kunnen we makkelijk van het ene formaat naar het andere gaan. Omdat we niet meer aan de spantorens met opspanmallen vastzitten.” Sinds de robotcel van BMO Automation in Middenbeemster staat, bestelt hij het materiaal op maat gezaagd bij de toeleverancier. Die levert het op pallets aan de cel aan, zodat de logistieke handelingen tot een minimum beperkt blijven. In de verbeterde logistiek zit de meerwaarde van deze investering, zegt Jeroen Nije. Samen met zijn zus, de huidige eigenaar van de groep. “Logistiek wordt een kritische succesfactor. Deze cel geeft ons méér ruimte. We zijn bij het onbemand bewerken van producten niet meer afhankelijk van de dag en de nacht.”

    Palletbelading in CNC automatisering bij Nijdra 
    Dankzij de mogelijkheid van zowel product- als pallethandling is Nijdra FMI heel flexibel in de productie. Met het omkeerstation van BMO werkt Nijdra de zesde kant van het product onbemand af.

     

    Vooruitgang ten opzichte van FMS systeem

    Nijdra merkt dat het aandeel handwerk sterk is afgenomen. Dankzij de combinatie van de BMO-cel met de 5-assige machine van DMG MORI. Eén operator zet eind van de dag het nieuwe materiaal klaar in de lades. Die past men flexibel aan op de productgrootte. Het gereedschappenmagazijn van de DMU 80P heeft 273 posities, dus een lange autonomie. De Jobmanager, de celbesturing van BMO Automation, zorgt ervoor dat op een ander product wordt overgegaan als een werkstuk onverhoopt niet kan worden bewerkt. Omdat bijvoorbeeld de frees gebroken is en er geen zustergereedschap beschikbaar is. De BMO besturing houdt ook standtijden bij van de gereedschappen.

    CNC-Automatisering bij Nijdra
    In de Titanium 225 cel worden product- en pallethandling gecombineerd wat voor meer flexibiliteit zorgt.

    Turn key project

    BMO Automation en DMG MORI hebben de complete flexibele productiecel turn key opgeleverd. Voor Nijdra was dit een voorwaarde, omdat het FMS-systeem en de horizontale bewerkingscentra immers verkocht waren voordat de nieuwe cel is geïnstalleerd. “Toen we de oude cel hier hebben afgebroken, draaide de nieuwe al bij BMO Automation”, legt Rob Wijtenburg uit. “Twee medewerkers hebben daar enkele weken gewerkt met de nieuwe cel. Daardoor konden we én alle aanpassingen in opspanningen en werkwijze doorvoeren voordat we hier ermee aan de slag gingen én al een deel van de productie maken.”

    Nijdra heeft alle 40 tot 50 producten die in de cel geproduceerd worden, bij BMO Automation getest en gesimuleerd om inzicht te krijgen in eventuele aanpassingen aan de opspanning. Dit om te zien waar botsingen kunnen komen en hoe het omkeerstation voor 6-zijdige bewerking in de cel het beste benut kan worden. Rob Wijtenburg zegt daarmee veel aanlooproblemen, die bij Nijdra het proces zouden kunnen verstoren, eruit te hebben gehaald. “Na vijf dagen hier opbouwen en nog vijf dagen de machine vullen, toen kon de productie hier starten.” Dat is snel gegaan doordat de operators vertrouwd waren met machine en robot.

    Automatiseren door BMO bij Nijdra
    De operator kan aan de achterkant de gereedschappen laden terwijl de DMG Mori machine verspaant. De BMO software Tool Life Time Management geeft bij het aangeven van het stukaantal in het BMO Intelligent Control System aan of de huidige gereedschappen in de CNC machine het nog kunnen produceren. Als de totale standtijd van alle zustergereedschappen overschreden wordt, zal de software een melding geven dat er extra zustergereedschappen nodig zijn. Óf dat het aantal verlaagd moet worden tot het aantal dat wel met de beschikbare zustergereedschappen gefreesd kan worden.

     

    Minder manafhankelijk

    De manafhankelijkheid is nu veel kleiner, zoals Rob Wijtenburg verwacht had. Het proces is geoptimaliseerd voor de alsmaar kleinere freesseries. Ook de nauwkeurige producten freest Nijdra onbemand. De BMO cel is voorzien van de optie om producten na te drukken in de klem, zodat ze altijd goed gepositioneerd zijn. Het omkeerstation in de robotcel zorgt voor onbemande afwerking van de zesde zijde. De stukken staan de volgende ochtend volledig afgewerkt klaar om uit te laden. “De machinefabriek is de ruggengraat van onze groep”, zegt Dennis van Dijk, commercieel directeur van de groep. “We halen orders binnen omdat we zowel simpele als complexe producten in eigen huis kunnen maken. Ongeacht de seriegrootte.” Met de nieuwe Titanium 225 cel van BMO Automation is deze kerncompetentie van Nijdra alleen maar sterker geworden.

    Kijk ook eens op www.nijdra.eu

     

    Ruwmateriaal voor CNC automatisering
    Om de logistieke handelingen verder te beperken, laat Nijdra de leverancier het materiaal gezaagd per order bij de cel afleveren.