Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  Installatie van de maand: Adra Metaalbewerking B.V.

  Uit alle installaties die we afgelopen maanden hebben uitgevoerd pikken we er één uit waar we extra trots op zijn of waar een speciaal verhaal achter zit. Deze maand is dat de installatie bij Adra Metaalbewerking B.V. waar we een BMO Platinum 50 Sideloader hebben gekoppeld aan een 5-assige Mazak Variaxis J600.

  De robots van BMO Automation hebben niet alleen voor een omzetstijging gezorgd maar ook voor een bepaald soort van rust. Je weet gewoon dat hij loopt. Het geeft mij dan ook rust want ik kan tegen de klant zeggen; Morgen zijn die spullen voor u klaar

  We worden zeer vriendelijk ontvangen bij Adra Metaalbewerking waar BMO recentelijk de derde robotautomatisering heeft geplaatst. In 2016 werd de eerste Platinum 50 Frontloader geïnstalleerd aan een Mazak VTC-800/30SR. In 2017 volgde de tweede Platinum 50F aan een Mazak Integrex J-400 en sinds begin van dit jaar is een Platinum 50 Sideloader geïnstalleerd aan Mazak Variaxis J600/5X. Erik van Rooij, directeur van Adra Metaalbewerking, trakteert op een koel blikje fris en het interview kan beginnen.

  Directeur Erik van Rooij bij twee eerder aangeschafte BMO Platinum Frontloader automatiseringen

  Waarom hebben jullie gekozen voor BMO Automation?

  ‘Waarom we wederom voor BMO Automation hebben gekozen? Om verschillende redenen, jullie fabriek ligt dichtbij en we hebben vertrouwen in de mensen achter het bedrijf. Maar wat me het allermeeste aanspreekt aan een BMO robotautomatisering is de combinatie van pallet en product belading. Wij hebben namelijk veel kleine tot middelgrote seriegroottes en hiervoor zijn de oplossingen van BMO Automation uitermate geschikt’. Erik kan goed uitleggen waarom dit voor hen zo belangrijk is. ‘Voor ons is pallet en product belading het allerbelangrijkste omdat onze series niet groot genoeg zijn om met 1 job de hele nacht door te lopen. Als wij een hele nacht door willen produceren dan moeten op de machine minimaal 4 á 5 verschillende tekeningen gemaakt worden. Daarvoor hebben we verschillende pallets met machineklemmen nodig zodat we meerdere series van producten door elkaar heen kunnen produceren. Met de 7 productlades hebben we vervolgens voldoende capaciteit om de Platinum vol met ruwmaterialen te leggen. Hadden we grotere series gehad dan hadden we waarschijnlijk niet hetzelfde maar een andere oplossing gekozen. Wij wilden echter pallet en product handeling doen vanwege de seriegrootte en het optimaliseren van de doorlooptijd’.

  Een ding is wel heel belangrijk als je meerdere verschillende productseries onbemand gaat automatiseren, het werkt eigenlijk alleen maar als je een heel groot gereedschapsmagazijn eraan koppelt.

  Advies aan bedrijven die willen automatiseren

  Aan toekomstige investeerders in robot automatiseringen wil de gedreven ondernemer een belangrijke tip meegeven. ‘Een ding is wel heel belangrijk als je gaat automatiseren, het werkt eigenlijk alleen maar als je een heel groot gereedschapsmagazijn eraan koppelt. Met een standaard freesbank met maar 36 gereedschappen dan kom je echt vaak in de problemen’. Erik legt zijn standpunt uit met een simpele rekensom. ‘Als je vijf verschillende productlades belaadt met daarop vijf verschillende productseries waarvoor de CNC machine per job vijf andere frezen nodig heeft dan zit je al snel op meer dan 100 benodigde gereedschappen. De CNC machines die wij geautomatiseerd hebben beschikken daarom over minimaal 200 gereedschappen. Dat is de tip die ik wil meegeven. Voldoende gereedschappen moet je gewoon hebben. Als je dan toch investeert in een robotautomatisering doe dit dan ook in het toolingstation die je erbij nodig hebt’.

  Prijs

  In een sterk concurrerende markt is de prijs vaak een reden waarop de keuze voor een robotoplossing wordt bepaald. Aan Erik hebben we gevraagd wat hij vindt van de prijs/kwaliteit verhouding van zijn nieuwste BMO robot automatisering? ‘Wat die robot kost dat boeit me eigenlijk niet zo veel, ik kijk naar wat die robot mij kan opleveren en dan is de prijs/kwaliteit verhouding zeer goed. In plaats van een robot kun je ook een nieuwe freesbank kopen, zo simpel is het, maar door je bestaande CNC machine uit te breiden met een robot kun je wel meer uren maken op de huidige machine dan je zou kunnen doen op een nieuwe losse freesbank. Dus die prijs is daarmee wel gerechtvaardigd. Er zijn ook zoveel leveranciers in jullie wereldje dat het zich zelf scherp houdt wat betreft de prijs. BMO zit volgens mij wel aan de bovenkant van de lat als ik het hele verhaal zie, maar jullie bieden wel waar voor het geld. Ik ken namelijk geen andere partij die pallet en producthandeling zo goed als jullie in de smiezen hebben. Ik denk dat er genoeg metaalbewerkers zijn die de productlades alleen gebruiken om er dezelfde blokjes in te zetten. Wij gebruiken de BMO Platinum echt waarvoor die bedoeld is. De robotoplossingen komen hier heel goed tot hun recht.

  Wat me het allermeeste aanspreekt aan een BMO robotautomatisering is de combinatie van pallet en product belading. Wij hebben namelijk veel kleine tot middelgrote seriegroottes en hiervoor zijn de oplossingen van BMO Automation uitermate geschikt’

  Wat heeft de investering in automatisering opgeleverd?

  We hebben het zojuist al even over prijs gehad maar wellicht nog belangrijker om te weten is wat de investering in de drie BMO robotcellen Adra Metaalbewerking heeft opgeleverd? ‘Een omzetstijging van 15-20% dat zeker. Wij zijn ons bovendien iets meer gaan focussen op de middelgrote series, series van 200-300 stuks. Dat kon voorheen niet want dat koste ons gewoon teveel mankracht wat weer ten koste ging van de capaciteit voor andere klanten. We hanteren ook een nachttarief, in de nacht produceren we aanzienlijk goedkoper dan overdag dus we kunnen nu klanten bedienen die behoefte hebben aan een nachtprijs en die orders van 200 stuks plaatsen. Door de robotautomatiseringen kunnen we nu ook in die behoefte voor onze klanten voorzien. Hiermee is onze orderportefeuille veel gevarieerder geworden’.

  Adra is een trouwe klant van BMO Automation maar ook altijd zeer kritisch en dat waarderen we zeer. Gevraagd is dan ook waarin BMO zich kan verbeteren. Daarop had Erik een helder en duidelijk antwoord. ‘De service, jullie moeten simpelweg meer mensen hebben die de problemen nog sneller voor ons kunnen oplossen. Als wij eens een keer stilstaan, bijvoorbeeld als de robotarm niet meer beweegt, dan willen we direct een antwoord hebben. Onze planning op de machines is zeer nauwgezet. Stilstand is in de huidige tijden geen optie meer, wij hebben die ruimte gewoon niet meer in onze planning. Alles wordt zo hectisch besteld, levertijden zijn superkort en klanten willen de producten het liefst gisteren al geleverd krijgen. Stilstand kost ons veel geld en een snelle service is daardoor voor ons zeer belangrijk geworden. Ik ben ervan overtuigd dat dat zeer zeker goed gaat komen maar ik zou willen zeggen breid je service uit en zorg voor een helpdesk die van 07:00 tot 21:00u bemand is.’

  Toekomstvisie

  Kritische punten zijn besproken en een aantal tips zijn er al gegeven maar we zijn ook benieuwd hoe Erik de toekomst van bedrijven in de metaalbewerking voor zich ziet. ‘Dat is helemaal niet moeilijk, dat is automatiseren! Bij een gebrek aan personeel dan moet je wel automatiseren daar is helemaal geen speld tussen te krijgen. Daarin ligt nog een grote toekomst, zeker ook omdat de drempel om te gaan automatiseren steeds lager komt te liggen. Vijf jaar geleden dacht ik dat je pas kon automatiseren als je orders van over de 10.000 stuks ging bewerken. Maar die gedachte is helemaal achterhaald, tegenwoordig automatiseren wij productseries van ordergrootte vijf en soms zelfs enkel stuks. Vijf jaar geleden had ik gezegd automatiseren dat past niet bij ons bedrijf maar nu zie je gewoon dat 5, of 10 stuks heel goed op de robot passen en te automatiseren zijn.’

  Wij van BMO Automation zijn zeer blij met trouwe maar ook kritische klanten zoals Aldra Metaalbewerking. We wensen hun veel plezier toe met hun nieuwste aanwinst en beloven hun dat wij het genoemde verbeterpunt zeker zullen aanpakken.

  Update

  Deze installatie van de maand werd een paar maanden terug gehouden en inmiddels heeft Adra ook een vierde BMO automatisering aangeschaft namelijk wederom een BMO Platinum 50 Sideloader aan een Mazak Variaxis J600-5X.

  Achtergrond Adra Metaalbewerking B.V.

  Adra Metaalbewerking, gelegen in Westerhoven, is in 1994 opgericht. Klein en hobbymatig begonnen, maar uitgegroeid tot een professioneel bedrijf waar een dertigtal mensen werkzaam is in het draai- en freeswerk. Zij zien het als een uitdaging om de vraag van hun klant te vertalen tot een deel- of eindproduct of totaalpakket op maat. Enkel stuks of kleine series, ze maken het snel in orde. Adra Metaalbewerking levert kwaliteit op maat. Ze bedienen diverse branches binnen de Benelux: van de confectie tot de tabaksindustrie, maar ook in de milieuvriendelijke technologie, de medische wereld, de agrarische sector, de verpakkingsindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie. Het bedrijf in de Brabantse Kempen typeert zich door een vergaande loyaliteit naar klanten, leveranciers en personeel. Saamhorigheid, no nonsense en persoonlijk contact in een gemoedelijke sfeer staan bij Adra nog centraal. Hun motto? Afspraak is afspraak!

  Meer informatie is te vinden op www.adrametaalbewerking.nl.