Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  Bedrijfsnaam

  Maak uw keuze
  Gelieve mij terug te bellenInformatieDemo aanvraagROI calculatie

  Edumar Metaalbewerking: Stilstaan is achteruitgang

  Bij Edumar Metaalbewerking in Someren worden het aantal spindeluren en de productie zeer efficiënt gepland. Veel van de draaibanken en freesmachines van het metaalbewerkingsbedrijf zijn daarom uitgerust met automatiseringsoplossingen. Een ACURA 65 EL van HEDELIUS met een Titanium 180 van BMO Automation werd in het begin van het jaar in gebruik genomen. In wisselwerking met het automatiseringssysteem moet het 5-assige bewerkingscentrum tot 8.000 spindeluren per jaar halen.

  De broers Marius en Eduard Wijlaars richtten in 1995 Edumar Metaalbewerking op in Someren. Het begon allemaal in een schuur na het werk en in het weekend. ”Overdag hadden we onze normale baan, ‘s avonds en in het weekend waren we in ons eigen bedrijf. Op een gegeven moment werkten we alleen nog maar in ons bedrijf”, herinnert Marius Wijlaars zich. 23 jaar na de oprichting heeft Edumar 32 medewerkers, waarvan de helft zelf is opgeleid. Het bedrijf is ook al lang geleden uit de boerderij verhuisd naar een ultramoderne productiehal. Maar de oude locatie is niet helemaal verlaten. ”Sinds 2017 zijn we gevestigd in onze 1.800 m² grote hal aan de Broekstraat in Someren, waar de mechanische productie is ondergebracht. We hebben de oude locatie in de afgelopen jaren meerdere malen uitgebreid en er is daar nu nog steeds een assemblagelijn”, legt directeur Marius Wijlaars uit.

  Efficiënte productie, door en door

  De metaalbewerkingspecialist uit Someren produceert voornamelijk roestvrijstalen en aluminium onderdelen voor Nederlandse en Duitse klanten in de verpakkings- en medische technologie, de voedingsmiddelen- en chipindustrie en voor de scheepsbouw en de werktuigbouw. Voor contractklanten wordt ook op voorraad geproduceerd om enerzijds de productie flexibel te houden en een volledige capaciteitsbenutting te garanderen en anderzijds korte levertijden voor de klanten te garanderen. ”Dankzij onze geautomatiseerde productie en de opslag van onderdelen kunnen we nu binnen de kortst mogelijke tijd leveren. En dat terwijl we vaak prototypes of kleine series van maximaal 50-100 onderdelen produceren”, zegt eigenaar Marius Wijlaars trots.

  En de mechanische productie in de Broekstraat is indrukwekkend. Zeven draaibanken en negen freesmachines staan dicht bij elkaar, vaak gekoppeld aan automatiseringssystemen. Alles is grondig georganiseerd, gestructureerd en toegespitst op efficiëntie. Marius Wijlaars: ”Voordat we met de automatisering begonnen, konden we één onderdeel per nacht produceren, daarna zeven onderdelen per nacht met de eerste automatiseringssystemen, later zestien. Vandaag staan we veel verder. De machines zijn allemaal in een netwerk opgenomen, zodat de tekeningen en programma’s bij elke machine toegankelijk zijn.” In de toekomst wil Edumar nog een stap verder gaan. De machines moeten dan zelfstandig met elkaar communiceren en melden wanneer zich problemen voordoen, smeermiddelen opraken of andere beperkingen de productiviteit bedreigen.

  Groot vertrouwen in ACURA 65 EL

  Het is dan ook geen wonder dat er hoge eisen worden gesteld aan de prestaties van de machines. Elke nieuwe machine zou nog productiever moeten worden. De meest recente aankoop was een ACURA 65 EL van HEDELIUS Maschinenfabrik GmbH in Meppen. ”De laatste machines die we kochten kwamen tot 5.000 of 6.000 spindeluren. Met de HEDELIUS willen we tot 8.000 spindeluren per jaar halen. Stilstand helpt ons niet vooruit”, zo definieert Eduard Wijlaars het ambitieuze doel. Dit is een bezettingsgraad van meer dan 90%.

  Dit is ook een teken van groot vertrouwen in de ACURA 65 EL en de automatisering van BMO Automation. De automatiseringsfabrikant is al bij Edumar vertegenwoordigd met diverse systemen en is daarom geen onbekende voor het bedrijf. Het is het eerste bewerkingscentrum van de Noord-Duitse fabrikant HEDELIUS. ”We wisten van bekenden dat HEDELIUS goed is en ook dat de prijs-kwaliteitverhouding goed is. We bekeken eerst een ACURA 65 bij Promas en reden vervolgens naar de HEDELIUS-fabriek. Daar werden we overtuigd door de machine”, zegt Eduard Wijlaars. Promas BV – Professional Machine Support is de Nederlandse handelspartner van HEDELIUS en is ook verantwoordelijk voor de service in Nederland.

  Precisie in het nanobereik

  Uiteindelijk waren de doorslaggevende redenen voor de aanschaf van de ACURA 65 EL diverse factoren zoals de draai-/zwenktafel, de gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid van de machine vanaf de voorzijde, ondanks de automatisering. ”Dankzij de zijdelingse robotbelading van de ACURA kunnen we tijdens de dagdienst nog steeds afzonderlijke onderdelen van voren in de machine laden, het werkgebied blijft volledig toegankelijk”, zegt Marius Wijlaars, die het voordeel beschrijft. Maar de compacte machine overtuigt vooral ook door zijn precisie. Bij Edumar Metaalbewerking worden bijvoorbeeld componenten voor materiaalanalyseapparatuur vervaardigd en deze moeten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

  Er mogen zelfs geen krassen op de onderdelen zitten en alles moet worden gedocumenteerd in een meetrapport. Andere onderdelen voor lijmapparaten moeten over de gehele verwerkte lengte bewegen binnen een tolerantiebereik van één tot 1,5 honderdste, en passingen binnenin moeten zelfs toleranties in het nanobereik hebben. De onderdeelgrootte op de ACURA 65 EL begint met kleine onderdelen met afmetingen van 50 x 50 x 80 mm en wordt naar boven to alleen beperkt door het bereik van de machine van 700 x 650 x 600 mm (x/y/z).

  Aan de linkerzijde van de Titanium is nog plaats voor een tweede CNC Machine. Sinds kort heeft Hedelius een Acura 50 in zijn assortiment die via de rechterzijde beladen kan worden.

  Overtuigend gereedschapsmagazijn

  Een ander overtuigend argument voor de ACURA 65 EL was het geïntegreerde 65-voudige gereedschapsmagazijn en het extra Standby-magazijn met 180 gereedschappen en een kegelreinigingsstation. De gereedschappen die nodig zijn voor de bewerkingen zijn dus altijd beschikbaar in het magazijn, inclusief de zustergereedschappen. Bij slijtage van het gereedschap of gereedschapsbreuk komt de machine niet tot stilstand. ”Het grote gereedschapsmagazijn is formidabel”, zegt Marius Wijlaars enthousiast. ”We verliezen geen tijd met het installeren van gereedschap.” Het kegelreinigingsstation zorgt ervoor dat het gereedschap in het Standby-magazijn blijft, zodat het regelmatig verwijderen, reinigen en opnieuw plaatsen niet meer nodig is, waardoor een hoge kostenfactor bijna volledig wordt geëlimineerd. Als er voor een onderdeel geen gereedschap beschikbaar is, stopt de robot automatisch het werkstuk en selecteert een ander onderdeel waar het gereedschap niet wordt gebruikt. Dit maakt een ononderbroken productie mogelijk.

  Men is tevreden

  Sinds begin 2018 is de ACURA 65 EL van HEDELIUS in gebruik met de Titanium 180 van BMO Automation. Aangezien alle medewerkers al ervaring hebben met het hanteren van 5-assige machines en Heidenhain-besturingen, was extra training niet nodig. Het systeem kan onmiddellijk worden gebruikt. ”We hebben zeer ervaren, toegewijde en betrouwbare mensen die zich direct vertrouwd hebben gemaakt met de machine”, zegt Eduard Wijlaars met tevredenheid. En de interactie tussen de ACURA 65 EL en de Ti180 werkt ook heel goed. Directeur Wijlaars: ”We zijn zeer tevreden over het systeem, de machine en de automatisering werken goed samen.” Edumar Metaalbewerking in Someren heeft geen spijt van de aankoop van de eerste HEDELIUS.

  Dit artikel werd eerder geplaatst op de website van Hedelius en op de website van SMM

  Menu