Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  Onbemand precisie frezen bij IMPA Precision met BMO Automation en DMG MORI

  IMPA Precision heeft fors geïnvesteerd in nieuwe machines, automatisering, software en tooling én in medewerkers. Industrie 4.0 staat hierbij als stip aan de horizon. Met de Titanium 180 cel van BMO Automation, gekoppeld aan twee vijfassers van DMG Mori, freest de toeleverancier onbemand precisiedelen. Dit voorjaar produceert de cel 24/7 Grade 2 onderdelen voor ASML.

  Vertegenwoordigers van IMPA - DMG MORI - BMO
  Van rechts naar links: Willimam van Breugel (BMO Automation) en Walther Kokx (DMG Mori)

  Sinds het fijnmechanisch bedrijf in Helmond onder de vlag van Prodim opereert, is er veel veranderd bij IMPA Precision. Er is fors geïnvesteerd. De rode draad daarbij is standaardisatie, zegt IMPA Precision. Dat begint bij de keuze van machine- en robotleverancier en gaat door tot in de productie, waar 80 procent van de bewerkingen met standaard gereedschappen wordt gedaan. 24/7 productie vergt namelijk méér dan alleen de aanschaf van een robot. “In plaats van frezen zetten de medewerkers nu een proces neer.

  Liever de machine vijf minuten langer laten lopen met een stabiel proces dan proberen sneller te zijn. Door te standaardiseren haal je fouten eruit.” Het team van IMPA Precision pakt dit consequent aan. Alle CNC-operators programmeren in Hypermill. In de machines zitten drie sets gereedschappen voor RVS, aluminium en staal. Ook werkafspraken zijn zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Door zo consequent met het proces bezig te zijn, freesde het team vrijwel direct onbemand precisie onderdelen met producthandling.

  Inkijk in de BMO Titanium 180 van IMPA Precision
  De combinatie van pallet- met producthandling vergroot de capaciteit. IMPA Precision gebruikt beide door elkaar.

  Nauwkeurige vijfassers

  Nog geen half jaar geleden heeft het Helmonds bedrijf de tweede geautomatiseerde productiecel in gebruik genomen: twee DMG Mori DMU 60 eVo vijfassers, gekoppeld aan een Titanium 180 robotcel van BMO Automation. Deze robotcel is geschikt voor zowel pallet- als producthandling. De twee machines zijn in de basis identiek; één ervan is echter een Linear uitvoering. Dat heeft alles te maken met de positionering van IMPA Precision in het hogere segment qua nauwkeurigheid en de ambitie hierin te groeien. “In de DMU 60 eVo Linear zit het dynamiekpakket”, legt Walther Kokx, sales engineer bij DMG Mori uit. In de X- en Y-richting beschikt de machine over lineaire motoren; de Z-as is aangepast voor een hogere nauwkeurigheid. Dat maakt de machine sneller én nauwkeuriger. “De verhoogde nauwkeurigheid zit in het gewijzigde afname protocol. We garanderen dat de Linear versie de nauwkeurigheid behoudt op langere termijn. Een kogelomloopspindel slijt nu eenmaal.”

  Precisie verspanen vraagt méér dan een nauwkeurige machine, voegt IMPA Precision toe; zeker in een onbemande productie. Nauwkeurigheid begint bij de leverancier van het op maat gezaagd materiaal. De blokken worden haaks en op een halve millimeter nauwkeurig qua lengte aangeleverd. Ook de productiehal is aangepast: constante temperatuur, luchtbehandeling, een schone werkplek. IMPA Precision: “Het is een misvatting om de duurste machine te kopen maar niet naar de inrichting van de ruimte waarin de machine staat te kijken.” En onderschat de rol van de medewerkers niet. Zij beginnen hun werkdag standaard met het legen van de spanenbak, het schoonmaken van de machine, controleren van vloeistoffen et cetera. “Dat is elke ochtend een uurtje werk. Je voorkomt er wel mee dat de machine ’s nachts stilvalt doordat er een spaan op een sensor ligt.”

  DMU60 eVo aan een BMO Titanium 180
  De Titanium 180 cel is gekoppeld aan twee DMU 60 eVo machines, waarvan er één lineaire geleidingen heeft omdat IMPA Precision verder wil doorgroeien in het hoogwaardige segment precisie-onderdelen.

  Flexibiliteit dankzij producthandling

  IMPA Precision verwacht dit voorjaar in de nieuwe robotcel echt 24/7 precisieonderdelen te frezen, die voldoen aan de eisen van Grade 2 reinheid. Het is de tweede robotcel van BMO Automation, de andere is een Titanium 50, eveneens aan twee bewerkingscentra van DMG Mori gekoppeld. De combinatie van pallet- met producthandling in de Titanium 180 cel, zorgt voor veel flexibiliteit. “We proberen productfamilies te combineren, maar door de standaardisatie qua gereedschappen én de flexibiliteit van de robotcel, maken we ook drie of vijf producten onbemand. Daardoor kunnen we snel schakelen. Bij een repeatorder waarvan alles bevroren is, ben je snel aan de gang”, zegt IMPA Precision

  In de cel worden product- en pallethandling willekeurig door elkaar toegepast. De Titanium 180 cel biedt daarbij het voordeel dat er veel meer opslagruimte beschikbaar is voor producthandling dan in de kleinere cel. “De capaciteit van het ladesysteem is twee keer zo groot”, zegt William van Breugel, sales engineer bij BMO Automation. Klanten onderschatten vaak de mogelijkheden van producthandling; zeker als ze precisieonderdelen maken. In de praktijk gebruiken ze uiteindelijk producthandling veel vaker dan verwacht. In de cel levert dit een aanzienlijk grotere capaciteit doordat de producten ook in de rasterlade geplaatst kunnen worden in plaats van op een pallet. BMO Automation levert de Titanium 180 cel standaard met de in eigen huis ontwikkelde automatisch stellende grijper. De te grijpen maat is gemakkelijk in de software van BMO in te voeren waarna de grijper zichzelf, per individuele job, op de juiste maat instelt.

  Daarnaast gebruikt men twee type pallets. DMG Mori biedt in de eVo machines vier leidingen aan voor perslucht voor het aansturen van het door BMO aangepaste nulpuntspansysteem en de klem. William van Breugel: “De 38 aanwezige palletplaatsen bieden ruimte voor zowel pallets met daar bovenop een handmatige opspanning (bij IMPA Precision zijn dit Lang klemmen) als voor pallets met daar bovenop een automatische opspanning, in dit geval 1 of 2 Schunk KSP plus 160 klemmen. Hiermee spannen we ook met producthandling onderdelen in verschillende afmetingen nauwkeurig op.” Daardoor kan de cel meerdere productformaten door elkaar verwerken in een continu proces, zonder dat elk product eerst op een pallet opgespannen hoeft te worden.

  Operator aan scherm Titanium 180
  De jobmanager software van BMO Automation laat zich eenvoudig bedienen via het bedieningsscherm. De software controleert automatisch of alle gereedschappen aanwezig zijn. Bij een gereedschapbreuk wordt voor een zustergereedschap gekozen of voor een order waarvoor wel de gereedschappen aanwezig zijn.

  Andere manier van plannen

  Zo’n cel heeft invloed op de manier van werken en plannen. De Helmondse toeleverancier freest vooral kleine tot middelgrote series. IMPA Precision wil de batches nog kleiner maken. Komt er een aanvraag voor 500 stuks, wil hij weten hoeveel er per maand echt nodig zijn. “Als een klant vijftig producten per maand nodig heeft, leveren wij er vijftig.” Dat bespaart de klant dood kapitaal in de vorm van voorraden en levert IMPA Precision flexibiliteit op, omdat men elke week slechts twaalf stuks hoeft te maken.

  Met de flexibele automatiseringsoplossing van BMO Automation kan dat. De eenvoudige bediening zorgt ervoor dat je ook een paar producten tot enkelstuks efficiënt onbemand kunt maken. Ook op dit punt moet je het hele proces bezien, zegt IMPA Precision. Je moet ook in de stappen vòòr en na het frezen efficiency zoeken. Zo wil hij méér afbramen op de machine, ook op de DMU 60 eVo. “Anders creëer je elders in de fabriek het nieuwe knelpunt.” Daarna wil hij gaan meten bij de machine: de pallet met daarop het product nog in de klem op de meetmachine en dan terug op de machine als er nog nabewerkt moet worden. “We willen echt naar een Industrie 4.0 shopfloor.”

  Dubbele parallelgrijper van BMO Automation
  Met de automatische grijper kan een brede range aan producten zonder instellen verwerkt worden.

  Snelle ingebruikname

  Omdat IMPA Precision de productiecapaciteit op korte termijn nodig had, hebben de engineers van BMO Automation en DMG Mori al in een vroeg stadium zaken op elkaar afgestemd. Nog voor de machine-afname in de fabriek hebben de engineers van BMO Automation de robotcel virtueel gekoppeld aan de beide vijfassers en hebben ze alle koppelingen in de software getest. De machinebouwer en automatiseerder laten hiermee zien dat je ook met twee partijen heel efficiënt een project kunt inrichten.

  Walther Kokx: “We moeten af van het idee dat men bij één leverancier moet kopen. Je moet de juiste machine én de juiste automatisering kopen, als je dat goed doorspreekt en je zit dicht bij elkaar, kan dat best met twee leveranciers.” Dat leverde in Helmond een situatie op waarbij IMPA Precision op de beide machines van DMG Mori al produceerde, terwijl BMO Automation nog bezig was met het opbouwen en koppelen van de Titanium cel. Volgens IMPA Precision heeft deze soepele samenwerking er eveneens toe geleid dat de cel binnen zes maanden na installatie 24/7 precisieonderdelen freest.

  www.IMPA-precision.com

  www.dmgmori.com