Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  Installatie van de maand: TMF Mechanical Parts & Assemblies

  Uit alle installaties die we afgelopen maanden hebben uitgevoerd pikken we er één uit waar we extra trots op zijn of waar een speciaal verhaal achter zit. Deze maand is dat de installatie van een Platinum 50 Sideloader aan een DMG MORI DMU 50 bij TMF Mechanical Parts & Assemblies in Tilburg. Speciaal aan hun Platinum Sideloader is dat deze is voorzien van drie pallet schappen in plaats van twee. Hierdoor wordt de palletcapaciteit verhoogt naar 24 pallets van 395x195mm of 12 pallets van 395x395mm.

  ‘Wees niet sceptisch. Automatisering is echt een toegevoegde waarde voor je organisatie op meerdere facetten. Natuurlijk, het is een extra investering. Maar automatiseren daar hoef je niet bang voor te zijn. Neem de stap en je merkt al heel snel dat het vele voordelen kan bieden.’

  We worden vriendelijk welkom geheten door directeur Wiek Vrinds van TMF Mechanical Parts & Assemblies. Na een zeer goede cappuccino en de laatste ontwikkelingen binnen hun bedrijf besproken te hebben gaan we zitten voor het interview over de installatie van hun allereerste automatisering. Automatisering is namelijk een nieuw werkgebied voor TMF. Hun focus ligt voornamelijk op enkelstuks, prototyping en klein seriematig werk. “Wij hebben niet direct het werk waarbij je denkt aan automatisering” aldus Wiek over hun beweegreden om te gaan automatiseren. “Maar in automatiseringsland daar zit men niet stil. Na afweging en vergelijking is de stap gezet om toch eens te kijken of het ook voor TMF interessant kan zijn. In de korte tijd dat we hier nu mee bezig zijn zien we dat het direct zijn vruchten afwerpt, de combinatie van pallet handling en product handling maakt dat voor ons mogelijk.”

  Mark Leermakers (links) en Wiek Vrinds (Directeur) van TMF Mechanical Parts & Assemblies

  Waarom is de combinatie van pallet & product belading voor TMF zo belangrijk?

  “Flexibiliteit!”

  “Dat wij prototyping en enkelstuks kunnen automatiseren door middel van het pallet systeem maar daarnaast ook seriematige producten kunnen frezen met product belading via de lades. De flexibiliteit van de combinatie, pallet en product handling, dat was voor ons simpelweg een must. Het geeft een bepaalde bewegingsvrijheid in het productieproces. De automatisering moet breed toepasbaar zijn, die diversiteit moesten we hebben. Daarin heeft jullie accountmanager William van Breugel goed naar onze wensen geluisterd en zijn we samen tot de oplossing gekomen om drie palletrekken in te richten i.p.v. de standaard twee. Daarin hebben jullie een bepaalde flexibiliteit en expertise laten zien die ons heel erg aansprak.”

  De Platinum Sideloader bij TMF is voorzien van drie pallet schappen en drie productlades

  Wat waren nog meer redenen om te gaan automatiseren?

  “Een andere reden? Het nijpende tekort aan goede vakmensen. De automatisering neemt het simpele werk uit handen waardoor onze vakmensen zich veel meer kunnen bezig houden met het daadwerkelijke vakwerk.”

  “Daarnaast willen wij ons door te gaan automatiseren ook beter profileren op de arbeidsmarkt. We willen duidelijk maken dat automatisering niet alleen is weggelegd voor de grote bedrijven. De technologie is laagdrempelig waardoor automatisering ook in een bedrijf van onze omvang met 7 werknemers heel goed past. TMF is een modern bedrijf in de maakindustrie dat beschikt over moderne machines en apparatuur. Een bedrijf dat met de tijd mee is gegaan. Door onszelf op deze manier te profileren proberen we ook om jongeren voor de maakindustrie te enthousiasmeren. Dit doen we door middel van stages en afstudeeropdrachten. Techniek is niet saai en vies maar net heel innovatief en sexy!“

  ‘Bij de automatisering is het belangrijk dat je hele procesflow goed ingericht is. De tooling op je freesmachine waarover je na moet denken, maar ook het afvoersysteem van je afvalstromen. Dat zijn allemaal zaken waarvoor je moet zorgen om de procescirkel sluitend te krijgen.’

  Waar hebben jullie specifiek op gelet voordat jullie gingen automatiseren?

  “We hebben gekeken naar ons eigen werk. Wat is ons scala aan werk en waar willen we naartoe? Daar hebben we onze CNC machine op gekozen, de eerste 5-asser. Daarna hebben we gekeken wat gezien het werkaanbod dat we nu hebben nog meer een toegevoegde waarde kan zijn voor onze klanten. Daarbij kwamen we uit bij een hogere flexibiliteit en het sneller leveren van producten.”

  “Vervolgens hebben we ons georiënteerd op een aantal spelers in de automatiseringsmarkt en we zijn uiteindelijk bij BMO Automation uitgekomen vanwege de no-nonsens. De robotcellen zien er allemaal perfect uit en zijn netjes afgewerkt. Het is een strakke organisatie met een technologie die zich al bewezen heeft. Dat waren voor ons de belangrijkste punten om met BMO in zee te gaan. Daarbij is het ook prettig dat het een Nederlandse organisatie is. Ondersteuning, wat belangrijk voor ons is, moet zeker in de beginfase goed en duidelijk zijn wanneer het allemaal nieuw is.”

  U noemde net de toegevoegde waardes hogere flexibiliteit en sneller leveren van producten. Waarom zijn die voor u zo belangrijk?

  “Wij zitten in een werkgebied waarin we veelal voor OEM’ers werken die een product ontwikkelen. Hun ontwikkeltijd is kort en als het eenmaal ontwikkeld is willen ze ook snel het prototype hebben. Wij moeten dus snel schakelen binnen onze mogelijkheden, daarom moeten wij een hoge flexibiliteit hebben. Die flexibiliteit halen we door de synergie tussen verschillende bewerkingsdisciplines te combineren. Maar ook juist door het stukje automatisering toe te voegen om op die manier snel te kunnen leveren door onze productdoorlooptijd te verkorten. Dat zien wij als speler in de markt als iets heel belangrijks. Wij kunnen nu ook grotere series met korte levertijden produceren. Onze leverbetrouwbaarheid is ook een stuk hoger. Van deze toegevoegde waarde die wij kunnen bieden worden onze klanten gelukkig.”

  ‘In de korte tijd dat we hier nu mee bezig zijn zien we dat het direct zijn vruchten afwerpt, de combinatie van pallet handling en product handling maakt dat voor ons mogelijk.’

  Bent u tevreden ermee? Heeft de nieuwe CNC machine – robot combinatie geleverd wat u ervan verwachte?

  “We zijn vanaf mei operationeel en nu drie maanden verder. Ik moet zeggen wat we nu in de afgelopen periode aan automatisering hebben toegepast, ja dat is gewoon fantastisch. We merken nu al dat we flexibeler zijn geworden. Door de kortere doorlooptijden kunnen we op een aantal zaken gewoon tijd winnen. Ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid die de robot heeft. De voorbereiding, de producten die moeten worden ingevoerd, het ruwmateriaal. Het is gewoon heel erg duidelijk en wordt snel door onze vakmensen opgepakt. Wat betreft storingsgevoeligheid moet ik zeggen dat het gewoon perfect werkt. De kans op uitvallen is gering.”

  Dat automatiseren ook nieuwe uitdagingen met zich mee brengt ervoer Wiek snel nadat ze van start waren gegaan. “Door de combinatie in de avond en in de nacht te laten produceren creëer je ruimte op andere plekken. We moeten nu alleen zorgen dat er voldoende werk voor is. Het zijn echt systemen dat wanneer het functioneert dan kunnen ze heel veel werk aan. We hebben zelf meer capaciteit gegenereerd.”

  De Platinum Sideloader is gekoppeld aan een DMU50 van DMG MORI

  “Bij de automatisering is het belangrijk dat je hele procesflow goed ingericht is. De tooling op je freesmachine waarover je na moet denken, maar ook het afvoersysteem van je afvalstromen. Dat zijn allemaal zaken waarvoor je moet zorgen om de procescirkel sluitend te krijgen. Daarin is natuurlijk ieder aspect belangrijk. Je moet niet zorgen dat je op andere plekken bottelnecks krijgt doordat je aan de ene kant de bottelneck aan het oplossen bent door te gaan automatiseren.”

  “We zijn tevreden over de machine-robot combinatie en over de ondersteuning van BMO. Om alles uit de combinatie te halen zijn we alleen nog afhankelijk van onze eigen ontwikkeling die we op automatiseringsgebied moeten maken. Het is belangrijk dat wij daar zelf inventiviteit in opbouwen en daardoor nog flexibeler gaan werken. Daarbij is BMO Automation de ideale sparringpartner om mee te kijken hoe wij dat het beste kunnen inrichten. Samen tot de juiste oplossing komen. Daar geeft BMO Automation advies in, jullie hebben zelf jaren ervaring opgebouwd die jullie ook met ons willen delen.”

  Hebben jullie nog tips voor andere bedrijven die willen automatiseren?

  “Wees niet sceptisch. Automatisering is echt een toegevoegde waarde voor je organisatie op meerdere facetten. Natuurlijk, het is een extra investering. Maar automatiseren daar hoef je niet bang voor te zijn. Neem de stap en je merkt al heel snel dat het heel goed binnen je bedrijf past.”

  Achtergrond TMF Mechanical Parts & Assemblies

  TMF Mechanical Parts & Assemblies, gelegen in Tilburg, is een familiebedrijf dat al bijna 50 jaar bestaat. Het bedrijf realiseert fijnmechanische componenten, assemblies, speciaal machines en apparaten op maat. TMF levert betrouwbare en kwalitatieve oplossingen gericht op de specifieke toepassing bij de klant. Ook prototyping behoort tot de mogelijkheden waarbij gebruik wordt gemaakt van het hoogwaardige machinepark dat is toegespitst op zowel draaien, frezen, draad eroderen en meten. De klant staat centraal en wordt ontzorgt in het volledige traject voor een snelle en betrouwbare realisatie. Hun klanten in binnen- en buitenland zijn vooraanstaande bedrijven in o.a. de automotive, halfgeleiding, elektronica, glas, connector, verpakking, grafische en de logistiek industrie.

  Meer informatie is te vinden op www.machinefabriek.nl