Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

  Installatie van de maand: Frerotech BV

  Uit alle installaties die we afgelopen maand hebben uitgevoerd pikken we er één uit waar we extra trots op zijn of waar een speciaal verhaal achter zit. Deze maand is dat de installatie bij Frerotech waar we een BMO Titanium 180 hebben gekoppeld aan twee Hermle freesmachines, een 5-assige Hermle C 800 U én een 5-assige Hermle C 40 U voor grote werkstukken. Innovatief aan deze BMO Ti180 robotcel is dat deze geleverd is met een lineaire slede waardoor het bereik van de robot aanzienlijk wordt vergroot. Hierdoor is het mogelijk om een vrij toegankelijke werkruimte tussen de robotcel en machine te creëren van 1200mm.

  ‘Bij Frerotech zweren we bij goede apparatuur’

  Op een vrijdagmiddag spreken we af met Freek Sensen, trotse eigenaar van een unieke BMO Titanium 180. Uniek omdat deze als extra service door BMO Automation is geleverd in de eigen gekozen kleuren van de klant. Dat Freek trots is op zijn nieuwe machine blijkt wel als hij op een van zijn Hermle machines klimt om van bovenaf een mooie foto van de nieuwe combinatie te maken.

  BMO Titanium

  ‘Bij Frerotech zweren we bij goede apparatuur’ aldus Freek Sensen. ‘We hebben een aantal partijen bekeken maar we zijn waakzaam voor goedkoop is duurkoop. We gaan niet over één nacht ijs, we oriënteren ons goed, ik stel het dan ook liever een tijd uit om uiteindelijk wél de juiste beslissing te nemen. We hebben ons op beurzen goed georiënteerd en hebben vele referentie gesprekken gehad. Uiteindelijk hebben we voor BMO Automation gekozen en ik ben ervan overtuigd dat dit voor ons de juiste beslissing is geweest’.

  ‘De robotcel is gebruiksvriendelijk en hufterproof’

  Gevraagd naar de redenen waarom voor een automatisering van BMO Automation is gekozen geeft Freek aan dat BMO zeer meegaand was om bij referenties langs te gaan. ‘Wij zijn bij een aantal referenties langs geweest waar we de robots ook aan het werk hebben kunnen zien. Hier hebben we al onze vragen mogen stellen en hebben ook gezien dat alles naar tevredenheid van de klant functioneerde. De flexibiliteit die BMO hanteert is zeer wenselijk, waarbij jullie ook bereid waren om net dat stapje extra te doen. Een extra bijkomstigheid zijn de oplossingen die jullie bieden zoals de lineaire slede en de servogripper die de concurrentie niet kan bieden. Vooral de servogripper is een fantastische oplossing omdat grijperwissels hiermee verleden tijd zijn aangezien deze grijper verschillende producten automatisch op de juiste diameter kan vastpakken’.

  Een van de eisen van Frerotech was dat beide CNC-machines, voor prototypes en enkelstuks, ook nog handbediend kunnen worden en daardoor toegankelijk moesten blijven. De robotcel staat daarom 1200 mm verwijderd van de machine. Om te zorgen dat de robot wel nog kan beladen is deze op een lineaire slede geplaatst waardoor het bereik van de robotarm wordt vergroot. De gewenste tussenruimte wordt niet met deuren afgeschermd maar bewaakt door een laserscanner. Deze innovatieve oplossing van BMO maakt het zeer toegankelijk om ook bemande werkzaamheden aan de machine uit te blijven voeren.

  ‘Het is een kunst om de bediening simpel te houden, dat is goed gelukt, daar heb ik respect voor’.

  Bij de installatie van de machine kwam er vrij veel maatwerk bij kijken wat heeft geleid tot enkele complicaties. Freek was echter tevreden over de afhandeling van deze complicaties ‘Bij de installatie van een dergelijke complexe robotcel is er altijd wel iets wat zich voordoet maar de engineers van BMO zijn hier goed mee omgesprongen en hebben alles adequaat opgepakt’.

  Frerotech Ti180

  Toen Freek de cursus voor het bedienen van de robotcel volgde viel het hem op hoe gebruiksvriendelijk de software is. ‘Een van mijn jongens zei al dat de machine heel simpel te gebruiken is. Het is een kunst om de bediening simpel te houden en daar heb ik wel respect voor. Je hoeft niet hoogopgeleid te zijn om het ding te kunnen bedienen. Bijkomend voordeel is dat jullie de software zelf maken, ik kan met mijn feedback bij dezelfde partij terecht zodat jullie snel iets kunnen aanpassen’.

  ‘De robotcel is gebruiksvriendelijk, hufterproof en ziet er vooral mooi uit in onze eigen kleur’ zegt Freek met een knipoog. Frerotech gaat met de Titanium 180 ook volautomatisch in de avonduren en weekenden productie draaien waarbij verschillende type producten worden geproduceerd. Een mix van producten beladen is mogelijk door de multifunctionele servogripper en doordat de machine verschillende pallet types in de Hermle machines kan plaatsen. ‘Onze capaciteit en flexibiliteit zijn met de aanschaf van deze robot verbeterd en we hopen dan ook dat we onze concurrentiepositie kunnen verbeteren’ aldus een trotse eigenaar van een unieke robotcel.

  Wij van BMO Automation kijken met een goed gevoel terug op deze installatie en zijn trots dat we aan alle eisen van Frerotech hebben kunnen voldoen. We wensen Frerotech veel plezier en automatische productie-uren met hun nieuwe aanschaf.

  Achtergrond Frerotech

  Frerotech, gelegen in Elsloo (Limburg), is in 2001 opgericht door Roel Baars en Freek Sensen. Beiden zijn ervaren gereedschapsmakers met ruime technische en CNC ervaring. In de loop der jaren heeft Frerotech zich ontwikkeld tot een volwassen onderneming die haar corebusiness over enkele zaken heeft verspreid, met een serieus machinepark dat inmiddels uit 6 CNC Hermle bewerkingscentra bestaat. Frerotech is gespecialiseerd in het vervaardigen van complexe mechanische componenten van enkelstuks tot seriematige onderdelen. Bijzondere expertise heeft Frerotech in het ontwerpen en bouwen van thermo form matrijzen. De door Frerotech gebouwde matrijzen en stansgereedschappen (moulds and Trimtools) worden wereldwijd ingezet en gewaardeerd.

  Frerotech logo