Kusters Goumans automatiseert NTX 1000 met Platinum 50 cel van BMO Automation

Autonome productie van wisselende precisie componenten

Automatiseren zorgt direct voor meer spindeluren én voor ruimte om de vakmensen op andere kritische werkzaamheden, producten of machines in te zetten. “Automatisering is daarom voor ons heel belangrijk”, zegt Marc Smits, Operations Managers Kusters Goumans. Ook precisiecomponenten freest en draait de toeleverancier onbemand.

Kusters Goumans heeft de nieuwe draaifreescombinatie DMG Mori NTX 1000 meteen geautomatiseerd. Met een Platinum 50 cel van BMO Automation. Een makkelijke keuze, merkt Marc Smits op. “Een half jaar geleden hebben we de NTX 2000 gekoppeld aan een Platinum 50 cel en daar zijn we zeer tevreden mee.” De beide BMO-cellen draaien wekelijks 80 tot 90 onbemande uren.

 

Precisie componenten onbemand bewerken

De NTX-lijn van DMG Mori bestaat uit heel nauwkeurige draaifreescentra met hoofd- en overnamespil om complexe producten in één keer compleet te bewerken. Dergelijke componenten kunnen ’s nachts of in het weekend onbemand worden bewerkt. Uit ervaring weet hij inmiddels dat je ook nauwkeurige passingen onbemand kunt maken. “Onze productieruimte is gekoeld net als de emulsie, de temperatuur in de machine blijft dus constant.” Eventuele kleine fluctuaties in de machine worden eruit gehaald door in het proces te meten. “Er wordt dan automatisch gecorrigeerd voor afwijkingen van enkele micrometers,” legt de bedrijfsleider van de Noord-Brabantse toeleverancier uit.

Assen laden

De Platinum 50 cel van BMO Automation beschikt over vier lades waarin het ruwe materiaal respectievelijk de afgewerkte producten passen. Voor een van deze lades heeft de toeleverancier een rek met afstandhouders gemaakt, zodat hierin assen van 30 rond en 200 mm verticaal geplaatst kunnen worden. Zo passen er meer producten in de lade en kan de machine langere tijd autonoom doorwerken. Het rek kan eenvoudig worden uitgenomen voor de productie van reguliere onderdelen.

Zelfstandige productwissel

Kusters Goumans verspaant verschillende kleine series repeterend werk op de NTX1000 – Platinum cel. Ook als de diameter van het materiaal verschilt. Daarvoor is de machine uitgerust met het snelwisselspansysteem van Hainbuch. Marc Smits: “Naast bedieningsgemak was het voor ons belangrijk dat de cel zelfstandig kan wisselen naar een ander product. Dat kan met dit systeem, de robot wisselt dan de spantangen.” Ook het uitnemen van eventueel restmateriaal in de hoofdspil gebeurt automatisch. Als men merkt dat er te veel restspanningen in het materiaal zitten, wat de nauwkeurigheid kan beïnvloeden, steekt men eerst het product in op de hoofdspindel om de spanning kwijt te raken. “Na bewerking steken we het product af en heeft BMO het zo geprogrammeerd dat de robot het reststuk uitneemt en in een aparte bak deponeert.”

Vervolgstappen

Marc Smits wil nog vervolgstappen maken met de beide Platinum 50 cellen. Samen met BMO Automation kijkt hij naar het koppelen van de robotcel aan het ERP-systeem. Dan worden de exacte spindeluren in het ERP-systeem direct gekoppeld aan de betreffende order. “Zo krijgen we meer inzicht in de spindeluren en kunnen we een betrouwbare voor- en nacalculatie analyse uitvoeren, zonder dat we eerst zelf de spindeluren uit de besturing moeten halen.”

BMO Platinum 50 – DMG Mori DMC 1450 V