Hurco VMX30Ui aan een Titanium 50
Frezen 4.0: een logistiek proces
Als fijnmechanische bedrijven hun processen aan de machine transformeren naar een logistiek proces, winnen ze méér dan alleen capaciteit. Dat kan door in te zoomen op elke stap in het verspanend proces en de kennis in databases te stoppen. Op die manier kun je veel meer werk in de productie overlaten aan logistieke medewerkers. Daarmee verhoog je de productie die van de machines komt en heb je minder last van het gebrek aan vakmensen, zegt Frank Biemans.
Getech stuurt BMO-robotcel direct aan vanuit het ERP-systeem zonder menselijke tussenkomst
Automatisering is een nieuwe fase ingegaan, zegt Frank Biemans, directeur van BMO Automation, de Nederlandse producent en leverancier van automatiseringsoplossingen voor het beladen en ontladen van CNC draai- en freesmachines. Bij Getech in Westerbork, producent van meetopstellingen voor de auto-industrie, heeft BMO Automation recent een automatiseringsproject afgerond dat volgens hem trendsettend is. Een Hurco- en een Doosan CNC-machine én een Titanium 50 robotcel van BMO Automation, produceren volledig autonoom 60 unieke producten in één nacht, aan zes zijden afgewerkt. De BMO robotautomatisering wordt aangestuurd vanuit het ERP-systeem. “Het zijn echt unieke producten, die Getech niet eerder heeft gemaakt. Dus geen repeatorders”, benadrukt Frank Biemans. In minder dan een minuut heeft de robotcel voor alle 60 producten de data uit het ERP-systeem ingelezen en is de robot geprogrammeerd. Dankzij de unieke servogripper van BMO Automation en de hoge capaciteit aan palletplaatsen voor bijvoorbeeld machineklemmen, hoeft niemand nog iets mechanisch in te stellen aan de machine. “Dit is een mooi voorbeeld van enkelstuks automatiseren met producthandling. De producten hebben nog nooit eerder op de machine gelopen en komen er aan zes zijden bewerkt vanaf.”
Verschuiving
In de 13 jaar dat BMO Automation bestaat, ziet Frank Biemans een verschuiving wat automatisering betreft. Ging het in het begin met name om het automatiseren van grotere series en het vervangen van handjes; vandaag de dag wordt automatisering hoogwaardiger en complexer. “Onze focus is al die jaren dezelfde gebleven, maar dankzij de doorontwikkeling van onze producten kunnen we tegenwoordig heel goed 10 keer 1 product handlen.” En daar gaat het om. Maakbedrijven worden geconfronteerd met high mix low volume en steeds meer ‘make-toorder’. Het verschuiven van kennis richting werkvoorbereiding én automatiseringssystemen, helpen die orderstroom efficiënt te verwerken. Het softwareteam van BMO Automation heeft voor Getech een interface gemaakt tussen de robotcel en het ERP-systeem. Hierdoor wordt de productie volledig gestuurd vanuit het ERP-systeem. Zelfs de robot hoeft niet geprogrammeerd te worden, die data komt uit het ERPsysteem. Het bedrijf heeft hiervoor zelf de nodige standaardisatie in de productie doorgevoerd. De robotcel zelf beschikt over speciale softwaremodules, zoals Tool Lifetime Management module van BMO. Het systeem weet of de standtijd van de gereedschappen nog voldoende is voor de jobs die geladen worden en waarschuwt als dat niet zo is. Breekt onverhoopt een gereedschap, dan gaat de besturing er slim mee om en zoekt de orders die wel nog bewerkt kunnen worden als er geen zustergereedschap beschikbaar is. Ook de specifieke freeskennis, de freesstrategieën, zit in een database.
BMO Automation heeft voor Getech het automatiseringssysteem zo gebouwd, dat de robotcel aangestuurd wordt vanuit het ERP-systeem van de klant. Het programmeren van de robot voor 60 unieke producten gebeurt automatisch in minder dan een minuut.
Toekomst begint vandaag
Om dit mogelijk te maken, is het belangrijk dat bedrijven standaardiseren. Frank Biemans: “Haal het proces uit elkaar en minimaliseer voor elke stap de risico’s.” En daarmee kan elk bedrijf vandaag starten. Standaardisatie van tooling, CADCAM-programma’s en werken met gereedschap beheersystemen zijn zaken die je direct kunt gaan invoeren. Daarmee leg je de basis voor een logistiek proces in de fabriek. Als je erin slaagt om veel meer werk richting de werkvoorbereiding te schuiven en het proces zo te optimaliseren dat aan de machine slechts logistieke werkzaamheden overblijven, creëer je volgens Frank Biemans een enorme capaciteit. “De potentiële capaciteit in Nederland is gigantisch als alle bedrijven dit zouden doen.” Frezers worden dan proces engineers, die elke onzekerheid uit het proces halen. Repeatorders gaan dan automatisch naar de machine; de robot stelt de machine in op deze order. Het gebruik van AGV’s om ook logistiek werk te automatiseren, kan een vervolgstap zijn die volgens Frank Biemans zeker gaat komen. Voorop staat echter de procesbeheersing. Die vormt de basis onder de automatisering van verspanende processen. “Als je alle onderdelen van het proces goed beheerst en risico’s hebt weggenomen, hoef je niet elk product te controleren. Procesbeheersing is cruciaal.”
Servogripper 2.0: niks mechanisch omstellen
Een belangrijk onderdeel van de totale automatiseringsoplossing van BMO Automation is de zelf ontwikkelde servogripper. Hiervan is onlangs versie 2.0 gelanceerd. Deze servogripper stelt zichzelf in op de afmetingen van het product of de klem. De nieuwe gripper heeft een nog groter bereik (tot maximaal 274 mm), is waterdicht, is zowel in een twee- als driepuntversie beschikbaar evenals een combinatie hiervan. Dat is bijvoorbeeld praktisch voor de multitasking machines waar je met stafmateriaal start en een prismatisch deel uit de machine neemt. Mede dankzij de servogripper wisselt een BMO robotlaadcel binnen de minuut van opdracht zonder dat er mechanisch omgesteld hoeft te worden. Hierdoor zijn aanzienlijke tijdsvoordelen te behalen en stijgt de capaciteit van de CNC machine aanzienlijk.
Klik hier voor technische specificaties over de Hurco VMX30Ui.